Close

“İletişim Çalışmaları Bağlamında Dijital Hikaye Anlatımı Kavramlar ve Türkiye Deneyimi” Söyleşisi

Hande Atılgan


Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Burcu Şimşek, İLEF’te yeni kitabı “İletişim Çalışmaları Bağlamında Dijital Hikaye Anlatımı Kavramlar ve Türkiye Deneyimi” üzerine söyleşi yaptı.

İLEF’te, Alternatif Bilişim Derneği, Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi ve NETlab’in ortaklığında düzenlenen söyleşide Doç. Dr. Burcu Şimşek, “İletişim Çalışmaları Bağlamında Dijital Hikaye Anlatımı: Kavramlar ve Türkiye Deneyimi” başlıklı kitabı üzerinden dijital hikaye anlatımını anlattı. Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mutlu Binark ve Dr. Öğr. Üyesi Şengül İnce’nin katıldığı etkinlik, Öğr. Gör. Dr. Şafak Dikmen’in sunuşuyla başladı.

Şimşek, düzenledikleri atölyelerde kolaylaştırıcılık yapanların, katılımcılarla etkileşimi ve katılımcıların hazırlanan video hikayeler üzerinden toplumla kurduğu ilişkiyi anlattığı konuşmasında, söylemin dijital hikayelerdeki önemini vurguladı. Kitabın kapağının çok kişisel bir hikayeden geldiğini anlatan Şimşek, “Feminist olma sebebim kapaktaki annem, anneannem ve ailemdeki diğer kadınlar” diye konuştu. “Katılımcılardan en çok duyduğumuz şey ‘ben geldim ama ne yapacağımı bilmiyorum’ oluyor. Kolaylaştırıcı olarak biz de anlatıyoruz bu yüzden, atölye bu tarafıyla oldukça kişisel. İşin eşitlikçi tarafı burada” diyen Şimşek, artık her ay atölye yaptıklarını ve hikaye çemberinin içinde olmanın kendilerine de iyi geldiğini söyledi. Dijital hikayelerin görselleştirilmeden önce 6 aşamadan geçtiğini belirten Şimşek ayrıca, dinlemeye dair pratiklerin gerek toplum gerekse düzenledikleri atölyeler için önemi üzerinde durdu.

Dijital hikaye anlatıcılığının dünyadaki versiyonlarının da örneklerle konuşulduğu etkinlikte Şimşek, Antakya’da Amargi Kadın Akademisi’yle yaptıkları atölyenin çıktılarından bahsetti. Çok iyi Türkçe konuşsa dahi anadili Türkçe olmayan kadınların kendilerini yazarak ifade edemediklerini gördüğünü anlatan Şimşek, anadilin oluşturulan videolar için kritik olduğunu kaydetti. Şimşek, katılımcıların kendilerini yazarak ifade etmesinin her zaman mümkün olmayacağını gören yürütücülerin, dünyada kabul gören benzerlerinin aksine dijital hikaye anlatımı konusunda farklı bir yola girdiklerini ifade ederek “Ses kaydında spontane kayıtlar alıyoruz. Diğer yaklaşımlar daha yapılandırılmış anlatılar istiyorlar” dedi. Söylemin kendi metotları için önemli olduğunu söyleyen Burcu Şimşek, atölyenin ve sonucunda hazırlanan görsel ürünlerin, bu hikayelerin görünür olması için aracılık ettiğini belirtti.

Alternatif Bilişim yayınlarından çıkan kitaba açık erişimle buradan ulaşılabiliyor. Ayrıca atölye çalışmaları http://digitalstoryhub.org/ sitesinde yayınlanıyor.


*Metin ve fotoğraflar Görünüm Gazetesi‘ne aittir. NETlab olarak Görünüm Gazetesi’ne teşekkür ederiz.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir