İnternetin Türkiye’de 25.Yılı Etkinliği: İnternetin Dünü
Hazırlayanlar: Yaren Yıldırım – Sibel Can
İnternetin 25. yılını kutlamak için ODTÜ Kemal Kurdaş Salonu’nda 14 Nisan Cumartesi günü bir etkinlik düzenlendi. İnternetin dünü, bugünü ve geleceği başlıklarının konuşulduğu panel ve geçmişten günümüze internet gelişimini belgeleyen konferans afişleri, gazete kesikleri ile fotoğrafların olduğu sergiyi içeren etkinlik katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.
ODTÜ ve TÜBİTAK iş birliğiyle Türkiye’nin 12 Nisan 1993’de ilk kez bağlandığı internetin 25. yılını kutlamak üzere düzenlenen panelde, açılış konuşmalarını Nic. tr. Yöneticisi Dr. Atilla Özgit, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Orkun Hasekioğlu ve RTÜK üyesi Taha Yücel, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Ömer Fatih Sayan ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Verşan yaptı. Konuşmaların ardından ODTÜ-GİMSA tarafından hazırlanan “Teypten- İnternete: 64 KB” adlı belgesel gösterildi.
Prof. Dr. Dalfes: ‘’Akademik bilişim fikriyle internet toplantıları yapmaya başladık’’
Belgesel gösteriminden sonra Dr. Attila Özgit’in moderatörlüğünde panelin ilk başlığı ‘’İnternetin Dünü’’ konuşuldu. İnternetin Türkiye’deki gelişimi ve yerleşmesi çalışmalarında İstanbul’un durumunu anlatmak için söz alan Prof. Dr. Nüzhet Dalfes, internet ağının gelişmesinde Ankara ve İzmir’in payının daha fazla olduğunu söyleyerek ‘O dönem biz Türkiye’de pişen bu çorbada İTÜ’ye ne kadar çorba taşırız diye düşünüyorduk. Akademik bilişim fikriyle internet toplantıları yapmaya başladık. EARN (European Academic and Research Network) bize katkı sağlayan önemli bir kaynaktı. Türkiye’de internetin gelişmesi için öncü rol oynadı’’ dedi. Prof. Dr. Dalfes, o dönemde açık kaynak yazılım fikirlerinin ortaya çıktığını belirterek ‘’Açık kaynak kodlu yazılımlar internetin gelişmesinde önemli rol oynadı’’dedi.
Prof. Dr. Dalfes’in konuşmasının ardından İzmir’deki gelişmeleri aktarmak üzere Prof. Dr. Sıtkı Aytaç söz aldı. BITNET’in (Because It’s Time Network) çıkışını, 1985’de PTT’den hat bağlatma süreçlerini ve 25 Kasım’da Pisa’ya bağlanma çalışmalarını anlatan Prof. Dr. Aytaç, Anadolu’daki üniversitelerin saat 18.00’de kapandıklarını ama Ege Üniversitesi’nin 24 saat çalıştığını söyledi. O dönem 60 ilin elektrik faturasını bastıklarını ve 6 yazıcı ile 24 saat çalıştıklarını belirtti.
“Araştırma ve geliştirmeye yapılan yatırım kat be kat ülkeye kalkınma olarak geri dönüyor”
ODTÜ’de hoca olan ve aynı zamanda TÜBİTAK’ta çalışan Prof. Dr. Serhat Çakır, Prof. Dr. Dalfes’ten sonra söz alarak Türkiye’de internet ağı tarihindeki ODTÜ ve TÜBİTAK iş birliğinden bahsetti. TÜBİTAK’ın daha çok işin idari yönünü yönetmeye çalıştığını belirten Prof. Dr. Çakır, o dönem ilk internet bağlantılarının istatistiklerini tuttuklarını söyledi. Politikacılar arasından ilk Necmettin Erbakan’ın internete bağlanma talebinde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Çakır, sonrasında Erdal İnönü’nün de bu yöndeki talebini ve bu süreçte aralarında geçen anıları aktardı. ‘’Araştırma ve geliştirmeye yapılan yatırım kat be kat ülkeye kalkınma olarak geri dönüyor’’ diyen Prof. Dr. Çakır, internetin gelişiminde yer alan grubun Türkiye’ye etkisinin çok büyük olduğunu söyledi.
İlk grafik tabanlı halka açık interneti Ege Üniversitesi verdi
‘’İnternetin Dünü’’ bölümünde son sözü Huawei Pazarlama Direktörü Volkan Gazioğlu aldı. Ege Üniversitesi’nde çalıştığı dönemde yaşadıklarını ve yaptığı çalışmaları anlatan Gazioğlu ‘1994 yılında EgeNet, 9 adet modem ile Türkiye’ye tarayıcı bağlantılı internet hizmeti sundu’’ dedi. Türkiye’ye interneti getiren furya içinde bulunduğunu belirten Gazioğlu, ilk grafik tabanlı halka açık internetin Ege Üniversitesi tarafından verildiğini söyledi.
Panelistlerin konuşmasının ardından katılımcılardan soru ve katkıların alındığı bölümde moderatör Dr. Attila Özgit konuşmacılara plaket takdim etti.
*Metin ve fotoğraflar Görünüm Gazetesi‘ne aittir. NETlab olarak Görünüm Gazetesi’ne teşekkür ederiz.