Close

İnternetin Türkiye’de 25.Yılı Etkinliği: İnternetin Yarını

Hazırlayanlar: Yaren Yıldırım – Sibel Can

 


Pişirici: ‘’Siyasi ekonomik ve toplumsal tercihler yarını şekillendirecek’’

Panelin son başlığı ‘’İnternetin Geleceği’’nde ilk konuşmayı Prof. Dr. Osman Coşkunoğlu yaptı. Prof. Dr. Coşkunoğlu, endüstri 4.0, siyasi ve ekonomik güç odakları ile sivil toplum kuruluşları tarafından örgütlenmiş tercihler üzerine konuştu. ‘’Siyasi ekonomik ve toplumsal tercihler yarını şekillendirecek’’ diyen Pişirici, Sanayi Devrimi’nde sadece üretimde değil bütün toplumda çok büyük değişiklikler olduğuna dikkat çekti. Endüstri 4.0‘ın 4. Sanayi Devrimi olduğunun ileri sürüldüğüne değinen Coşkunoğlu, ikinci makine çağı olup olmadığını sanayi devriminden yola çıkarak anlattı.

Prof. Dr. Coşkunoğlu’nun konuşmasının ardından, panelde, Bilkent’te ağ yöneticisi olarak çalışan Engür Pişirici söz aldı. Pişirici, blockchain ve kripto finans hakkında konuştu. İnternetin felsefesinin eksik kaldığını, anarşizmi internetin içinde gördüğümüzü söyleyen Pişirici, anarko kapitalizmin eksiğini tamamladığını söyledi. Birçok teknolojinin pompalanarak geldiğine değinen Pişirici, blockchain ve akıllı sözleşmelerden bahsederek ‘’Gelecekte kripto finans hayatımıza günlük olarak girecek” dedi.

Türkoğlu: ‘’Yapay zekâ geleceği şekillendirecek’’

Panelin son konuşmacısı ‘’Dijital Fikir Öncüsü ve İnternetin Kitabı’’ ile ‘’Dijital Kültür Makaleleri’’ kitaplarının yazarı Tanol Türkoğlu oldu. Gelecekte internetin etrafımızı saran hava gibi olacağını söyleyen Türkoğlu, Türkiye’de internetin pahalı olması ile ilgili olarak ‘’Lisanslar ücretsiz olsa belki işler daha farklı olacak’’ dedi. Gelecekte insan makine etkileşiminin telepati yoluyla olabileceğini söyleyen Türkoğlu ‘’Yapay zekâ geleceği şekillendirecek’’ dedi. Dijital devrim yaşadığımızı ve mülkiyet olgusunun yeniden tanımlandığını söyleyen Türkoğlu, yeni olgunun mülkiyetsizlik olduğunu belirtti. Dijital devrimin yansıması olarak “dijitalleşme, kripto paralar ve doğrudan demokrasi” yi gösteren Türkoğlu ‘’Geleceğin dijital yaşamında, bir devlete ihtiyaç olmayabilir’’ dedi.

Panelistlerin konuşmasının ardından serbest kürsü bölümünde STK’dan temsilciler ve katılımcılardan dileyenler söz alarak panele katkılarını sundu. Panelin son bulmasının ardından internetin 25. Yılı için hazırlanmış sergi, katılımcıların ziyaretine açıldı.

 

*Metin ve fotoğraflar Görünüm Gazetesi‘ne aittir. NETlab olarak Görünüm Gazetesi’ne teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir